carropacollege.blogg.se

Tjenna. Jag startade denna bloggen som en dagbok när jag flyttade till LA o började college 2012. Två år senare är jag klar på college och har flyttat hem till Sverige igen. Livet är en resa, och detta är där nu min loggbok. Så välkomna att ta del av min resa, mina tankar och upplevelser här i livet.

Back from Indonesien

Publicerad 2014-12-09 09:40:00 i Allmänt,

Hejhopp!
 
Har nyss landat på Svensk mark efter att ha volontärarbetat 2 veckor i den Indonesiska djungeln! Började varje dag klockan 6 på morgonen och jobbade till 16 (jobbade 6 dagar i veckan). Det var hårt arbete, varmt och fuktigt klimat, SVETTIGT, fullt med kryp och massssa myror överallt. Dagarna ser i princip likadana ut, samla mat, förbereda mat, ge mat.. på repeat. 
Och jag har inte speciellt gröna fingrar om man säger så... jag gillar inte att jobba med växter eller frukt .. och det var precis vad vi gjorde, för att det är ju det djuren äter. 
 
Nu när jag berättar det här så låter det ju förståss som mina 2 veckor i indonesien har varit pest och pina.. men det har det inte. Det har varit utmanande, både fysiskt och mentalt. Jag har pshat mig själv till att göra saker jag inte egentligen tycker om, här hemma kan jag välja att inte göra det, men där var jag tvungen, och bara en sån liten sak, en sån liten utmaning, att faktikst göra det, jag kände mig så otroligt empowered. Jag gör det faktiskt liksom. Sene det en annan femma att jag fortfarande inte gillar att göra det. Men det blev en liten spark i baken och en känsla av åstadkommande. 
 
Sen var det då maten. Vegetarisk. ris ris och mera ris. Men de vegetariska alternativen, som tempeh, corn fillets och andra saker gjorda på sojabönor.. va faktiskt rätt gott (förutom tofu, det gillade jag inte, urk)! Så jag har inte svultit. Inte heller saknat kött. Men inte lärt mig äta grönsaker. ehe..
 
Det var awesome med lediga dagar. När man bara har 1 ledig dag i veckan så uppskattar man den SÅ mycket mer. Min första lediga dag åkte jag och några andra volontärer och åkte forsränning! SÅ SJUKT KUL! Och helt otrolig miljö! Åka forsränning geom regnskogen var fantastiskt! Stanna också till båten och så fick vi alla hoppa från en liten klippa. Yihaa! Den dagen var ett underbart äventyr!
Nästa vecka åkte vi och besökte en palmsocker fabrik (rätt fantastiskt för den fabriken har ZERO WASTE) Här kan ni se ni hur det går till. 
 
Hikade okcås uppför en gammal vulkan och fick se en krigsdans av små barn, sen käkade vi på en skitfin restaurang med otolig utsikt över den en annan vulkan som fortfarande är aktiv. Man ser ånga komma ut ur den. (finns bland bilderna längre ner). 
 
Och det har såklart varit så kul att jobba så nära djuren. Så sjukt fina varelser, och otroligt intellegenta. De djuren jag jobbade med var orangutanger, apor, sunbears och fåglar. Vi gjorde så kallade "enrichments" för djuren där vi gämde maten, gjorde det lite utmanande för dem att få tag i det, så de fick tänka och jobba lite för maten. Det var kul att se och ofta chockade djuren mig, speciellt orangutangerna, med sin intellegens och uppfinningsrikhet (om det ordet finns), när de skulle få tag på maten. Många av djuren där kommer frpn dåliga förhpllanden också, många har konfiskerats från hamnen där de skulle shippas iväg i små lådor, använts som turistattraktioner (en apa hade "jobbat" som en sån cykelapa som ser söt ut och tigger pengar av turister, hade nästan alla tänder utdragna och någr avkapade fingrar..) eller så har folk haft dem som husdjur i små burar. Så de djuren som är där har en himla tur att ha hamnat där och blivit omhändertagna och rehabiliterade tills de kan släppas ut i de vilda igen!
 
Det har också varit väldigt intressant att träffa de andra volontärerna där. Det är såå intressant att träffa nya människor, runt om i världen, och lyssna på vart dem kommer ifrån, ta del av deras värderingar, erfanenheter och kunskap. På så sett kan man se saker ur andra synvinklar, vidga sina perspektiv och själv växa som människa, tycker jag. I love it! 
 
Också en annan intressant sak. Min andra termin på college tog jag engelska med Dr. Hansen och då var ofta huvudämnet miljö, så slrev måånga uppsatser om miljöproblem. Jag tyckte det vra intressant, och man tänker "ush så mycket hemskt som händer i världen, det vill jag inte stödja". Men det e svårt att inte göra det, man försöker använda miljövänliga produkter.. men sanningen är att många av de stora företagen som Nestle osv, är en stor bov i dramat.. och hur mycket av nestles produkter har man inte i hemma. Jag har det iaf. Men vad ska amn annars ha, typ hälften av allt ägs av dem känns det som. Vi behöver ett bättre, mer hållbart, konkurrenskaftigt alternativ... 
Iallafall, nu kom jag på villovägar.. , vad jag skulle komma till var att jag gjorde mitt final research project om palmolja. Och då fick jag upp ögonen lite för det. Men sen har jag inte tänkt så mycket på det, fär här i västvärlden lever vi i en liten bubbla avskärmad från den grymma verkligheten, konsekvenserna av våra val och handlingar.. men nu när jag kom till indonesien, där bergen är täckta av regnskog och djungel, där är konsekvenserna av våra handlingar deras verklighet. Där skövlas skogen, djuren som lever i skogen blir av med sina hem eller så dödas de där, fär att göra plantager för palmolja. På centret hade vi 2 orangutanger som nu har varit på centret i många år och de kommer inte bli lätt att få de frisläppta just på grund av att det finns ingen säker plats att släppa de på. 
Och det är, ursäkta mitt språk, förjävla sorgligt. Det är hemskt att det ska behöva vara såhär. Och vi som konsumenter i västvärlden är en del av dethär på grun av att vi köper det vi erbjuds, vi har ingen information om vad det kommer ifrån, hur det har kommit till oss.. Vi kanske inte vill veta för att det är bekvämare och enklare att inte veta, inte behöva ändra sig... inte behöva betala lite mer för något som hade varit så mycket bättre för världen. Det är SÅ LÄTT att leva i förnekelse här, jag gör det också, men jag har nu sett med enga ögon vilka det är som betalar det högsta priset för vår ignoranta konsumtion.. Då är det inte lika lätt att leva i förnekelse. Istället så ska jag ifrågasätta och kräva mer information, hitta det bästa varumärkena och ha så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Och jag uppmuntrar alla som läser detta att också tänka 2 gånger innan ni köper det första bästa på hyllan i världen, våga fråga, leta kunskap, kunskap är makt, använd din makt till något bra. 
 
För titta. Naturen. Djuren. Världen kan vara en underbar plats. Lets not destroy it. 
 
 
 
Så sammanfattningsvis. Mina 2 veckor i indonesien var korta, jobbiga, intensiva, svettiga, lärorika och de har gett mig sååå mycket som jag kommer att ta med mig resten av livet. Jag som törstade kunskap och inspiration, nu har jag fått lite av det. Precis vad jag behövde. Jag känner mig upplyst och empowered. Motiverad och tacksam.
 
Så volontärarbeta är något jag verkligen rekomenderar. Öppna dina ögon för verklgheten, gör skillnad, väx som människa. Det är amazing! Fyll ditt liv med mening och syfte. Slösa inte bort ditt liv på att göra meningslösa saker som inte ger dig någon glädje eller syfte..  Det finns så mycket där ute. Ut och upptäck! 
 
 
Det var allt om indonesien, for now. (gissa om jag är trött i fingrarna...) 
Här kommer en liten update om övrigt. 
Imorrno får jag reda på om jag kommer in på kurserna jag sökt i lund (håller tummarnaaa!),
Fyller år på torsdag YAAAYYY. Fira födelsedag med tjejerna på fredag.
Snart e det jul, min julstämning är på topp och för tillfället kunde jag inte vara mer nöjd. 
 
Puss och kram! 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela